Místa v okolí domova mládeže


Zobrazit vše
Sportoviště
Parkoviště
Kultura
Doprava

Pardubický hokej

Sukova třída 1735, Pardubice, 53002

Historicky první hokejový zápas byl odehrán na zdejším Matičním jezeře již v roce 1913. V roce 1947 byl otevřen první zimní stadion a od roku 1949 hraje pardubický celek nepřetržitě v nejvyšší československé, posléze české soutěži. Ať již hrál klub pod názvem Slavia, Tesla, Moeller či v současnosti HC Dynamo, vždy měl početné řady věrných fanoušků, kteří mohli v historii celkem šestkrát slavit titul mistra republiky. Naposledy v roce 2012, kdy pardubičtí hokejisté dosáhli vítězství ve finálové sérii extraligy nad Kometou Brno. Významnými hráči pardubického hokeje byli například Dominik Hašek, Vladimír Martinec, Milan Hejduk, Bohuslav Šťastný, Jiří Šejba nebo Petr Sýkora. Pardubický zimní stadion pojme 10 194 diváků a je tak čtvrtým největším v České republice. Každý zápas má vždy vysokou návštěvnost a výjimkou není vyprodaný stánek několikrát za sezónu.

 

Zlatá přilba

Motoristů 300, Pardubice - Svítkov, 53006

Motocyklový závod na ploché dráze se v Pardubicích jezdí od roku 1929, je tedy nejstarším pravidelně pořádaným závodem tohoto druhu na světě. Závody, jež se konají každý rok na podzim, lákají na tribuny svítkovského plochodrážního stadionu přes 10 tisíc diváků. Na hlinitopísčitém povrchu oválu jede šest jezdců na strojích bez brzd. Každoročně zavítá do Pardubic skvělá světová konkurence. Posledním českým vítězem Zlaté přilby byl v roce 2017 Václav Milík. Pětinásobným českým vítězem je Jiří Štancl, který závodil v 70. a 80. letech minulého století.

 

Fotbalový klub Pardubice a.s.

K Vinici 1901, Pardubice, 53002

FK Pardubice, a.s. (celým názvem: Fotbalový klub Pardubice a.s.) je český profesionální fotbalový klub, který sídlí v krajském městě Pardubicích. Tým hraje nejvyšší fotbalovou soutěž Fortuna ligu. Domácí stadion klubu je stadionu Pod Vinicí s kapacitou 3 000 diváků. Kvůli nevyhovujícím podmínkám odehrává své zápasy v nejvyšší soutěži v pražském Ďolíčku s kapacitou 6 300 diváků. Klubové barvy jsou červená a bílá.

 

Aquacentrum Pardubice

Jiráskova 2664, Pardubice - Pardubice I, 530 02

Zveme všechny milovníky koupání, plavání, saunování a veškeré vodní zábavy do největšího aquaparku ve Východních Čechách.  Přijměte pozvání do AQUACENTRA, které každoročně přivítá okolo 510 000 návštěvníků. Své si u nás najde opravdu každý. Ať už si vyberete moderní 50m bazén, 25m bazén nebo zónu aqua s 10 atrakcemi pro všechny věkové kategorie.   350 m² to je plocha, na které se rozkládá zóna fitness s funkční, kardio a strojovou zónou. Je tak ideální nejen pro jednotlivce, kteří mohou využít služeb osobního trenéra, ale i pro skupiny sportovců. Pokud dáváte přednost relaxu, pak si užijte náš wellness, kde se můžete saunovat, vyzkoušet několik druhů lázní nebo se zdravě opalovat. Součástí wellness jsou profesionální služby masérek z Thajska. V letních měsících je vám k dispozici letní pláž V letním období je Vám plně k dispozici letní pláž s víceúčelovým bazénem, dětským bazénem, brouzdalištěm a hřištěm pro děti. V každé zóně jsou Vám k dispozici bistra s občerstvením. Nedílnou součástí Aquacentra je Plavecká škola s 15 instruktory. Pořádáme kurzy plavání pro batolata, mateřské školy, základní školy, odpolední kurzy plavání pro děti, večerní kurzy plavání pro dospělé, plavání pro seniory a také hodiny Aquaerobicu.

Web

Dostihy Pardubice

Pražská 607, Pardubice, 53002

Historie Velké pardubické se píše už od roku 1874. Od té doby bylo uběhnuto už 131 ročníků legendárního dostihu, kterému už pravidelně předchází čtyřdílný kvalifikační seriál. Další ročník, už 132., se poběží v neděli 9. října 2022. Dostih je vypsán pro 6leté a starší koně, kteří absolvovali jeden z pardubických kvalifikačních dostihů nebo dostihy Crystal Cupu nebo dostihy steeplechase, steeplechase cross country nebo cross country o délce nejméně 4800 metrů v Irsku, Anglii, Francii nebo Itálii konané od 10.10.2021. Vítěz 131. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou má právo startovat bez kvalifikace.

Web

Golf & Spa Kunětická hora

Dříteč 155, Dříteč, 53305

18jamkové mistrovské golfové hřiště Kunětická Hora splňuje všechny požadavky a standardy moderního golfového areálu. Autorem golfového hřiště otevřeného v září 2007 u obce Dříteč je špičkový australský golfový designér Graham Marsh, který má za sebou výstavbu více než 80 golfových hřišť po celém světě. Svojí délkou patří golfové hřiště Kunětická Hora mezi nejdelší golfová hřiště v České republice. Pro design golfového hřiště je typické množství členitých písečných bunkerů, zvlněné fairwaye a víceúrovňové velké greeny. Vítr na „Kuňce“, jak se hřišti mezi golfisty začalo obecně přezdívat, bude Váš protihráč, se kterým musíte při golfu v každém ročním období určitě počítat

Web

Písníky Mělice-Lohenice

Lohenice, Přelouč, 53501

Přírodní koupaliště písníky Mělice – Lohenice, které vzniklo zatopením lomu po těžbě štěrkopísku, leží asi pět kilometrů od města Přelouč a nabízí příjemné koupání. Lohenickomělické písníky s veškerým vybavením obklopují borové lesy. Nabízí vynikající koupání v poměrně teplé vodě. Funguje tu lyžařská vodní škola a na velkém pisniku jsou 3 drahy. Sportovním příznivcům může Přelouč poskytnout tenisové a volejbalové kurty a dále pak fotbalové hřiště. Jezera se nacházejí necelých 10 km od Pardubic. Snadno se sem dostanete i z dálnice Praha-Hradec Králové.

Web

Koupaliště Cihelna Pardubice

Ke Koupališti 68, Pardubice II, 53009

Koupaliště najdete na pravém břehu řeky Labe, nedaleko soutoku s řekou Chrudimkou. Pokud přijíždíte autem, odbočte na světelné křižovatce v Polabinách z Hradecké ulice směrem k Univerzitě, u restaurace "U Josefa" odbočte vpravo a až dojedete ke zdymadlu, dejte se vlevo. Cesta Vás pak dovede až k bráně koupaliště.

Web

Lanové centrum Pardubice

Kunětická 225 , Pardubice - Cihelna, 53009

Lanové centrum Pardubice bylo vybudováno na jaře 2010 a rekonstruováno v roce 2022.  Centrum se i nadále rozrůstá a připravuje pro Vás další možnosti spojené s tímto areálem. Na ploše více než 4300 m2 využijete sestavy překážek a atrakcí svým rozsahem jedinečné v České Republice. Stále se rozvíjející areál pro děti, dospělé i celé rodiny nabízí dobrodružství, zábavu, rekreaci i rozvoj dovedností všem věkovým kategoriím od 3 let bez ohledu na fyzickou kondici. Naleznete zde 11 vysokých lanových překážek na sebejištění  ve výšce 7,5 m, 70 m lanovou dráhu. Pro děti lanáček se záchrannými sítěmi ve výšce 1,5 m s 11 překážkami. 4 trampolíny a další atrakce pro děti. přehled atrakcí Areál Lanového centra nabízí rovněž občerstvení a sociální zázemí.Lanové centrum Pardubice nabízí díky svým dispozicím  kvalitní prostředí pro pořádání firemních akcí, team buildingů či oslav. Díky své poloze a propojenosti s dalšími atrakcemi Vám může nabídnout celou řadu dalších služeb např.: Občerstvení s možností zakoupení alkoholických i nealkoholických nápojů.Díky rozšíření zázemí nabízíme prostor Lanového centra pro větší skupiny, firemní akce, oslavy narozenin. Po dohodě udíme, grilujeme. (Umíme ugrilovat kýty i selátko) Lanové centrum je ideální pro pořádání dětských oslav. Děti mohou využít všechny atrakce v lanovém centru, možnost lukostřelby, opékání buřtů, po dohodě zajistíme i další druhy občerstvení. Velké parkoviště 20m od areálu

Web

Skatepark Pardubice

Kpt. Bartoše 2788, Pardubice, 53002

Pro ty, kteří chtějí s Freestyle Scooter začít nebo se posouvat dál, nabízí skatepark Pardubice DRUHÝ ROČNÍK každotýdenního kroužku se dvěma našimi zkušenými jezdci, Jirkou Šedivým a Dominikem Zdražilem.NOVĚ jsou otevřené hned DVĚ SKUPIN Na rozdíl od individuálních lekcí, se jedná o ježdění ve skupině, v maximálním počtu 8 dětí. Kroužek bude probíhat každý týden od první říjnové neděle do konce června, vždy každou neděli, kdy PRVNÍ SKUPINA bude trénovat od 10:00 h do 11:45 h a DRUHÁ SKUPINA od 12:00 h do 13:45 h. Cena kroužku je placena formou jednorázové platby ve výši 9999,- Kč. (jestliže dítě nastoupí např. v březnu, bude účtována poměrná částka) Cena včetně celodenního vstupného do skateparku.

Web

Koupaliště Chrudim

V Průhonech, Chrudim, 53703

Letní koupaliště v Chrudimi otevírá své brány už v květnu a znovu je zavírá až v září - voda je totiž ohřívána na příjemných 25°C. Svým návštěvníkům nabízí hned několik bazénů: venkovní a krytý plavecký, oba o délce 25 metrů, bazén pro neplavce, rekreační bazén a dětské brouzdaliště. Mezi hlavní atrakce patří skoro 83 metrů dlouhý tobogan, několik skluzavek, vodní a vzduchové masáže, vodní hřiby, divoký kanál, chrliče, ostrůvky nebo vodní clona. Kromě toboganu jsou všechny atrakce v ceně vstupného. Sportovcům je k dispozici také zábavný vodní fotbálek.

 

Hřebčín Slatiňany

Zámecký park 169, Slatiňany, 53821

V hřebčíně Slatiňany se přes 65 let chová starokladrubský kůň v černé barvě, čili starokladrubský vraník. Starokladrubský kůň se řadí mezi barokní rasy koní, má španělsko-neapolský původ a vznikl pro ceremoniální účely panovnických dvorů. Středisko chovu přímo v hřebčíně tvoří stáj plemenných hřebců a tři stáje plemenných klisen. Návštěvníci se mohou těšit na komentovanou prohlídku stájí, které jsou již přes 70 let domovem vraných starokladrubských koní. Prohlídka zahrnuje stáj plemenných hřebců, stáj klisen, kde jsou v jarních měsících k vidění naše nejmladší hříbata; kočárovnu, historickou sedlovnu rodu Auerspergů a výcvikové středisko.

 

Naučná stezka Raškovickými lomy

V Horních Raškovicích u Heřmanova Městce jihozápadně od Pardubic se v minulosti dobýval křemenec, po jehož těžbě se tady do dneška zachovala celá řada malých lomů. Dnes je spojuje zajímavá naučná stezka, která návštěvníky seznámí třeba s tím, jak se z místní horniny vyráběly v 16. a 17. století mlýnské kameny. Naučná stezka Raškovickými lomy je dlouhá jen něco málo přes 2 kilometry, je tak vhodná i pro rodiny s menšími dětmi nebo seniory. Její hezky zpracované informační tabule pojednávají o historii obce, ale vyprávějí také legendu o zatopeném lomu zvaném Bezedná jáma. Třešničkou na dortu naučné stezky je rozhledna Barborka, u které se nachází expozice hornin, ale také pěkné dětské hřiště s dřevěnými hracími prvky, sochami a ohništěm na opékání špekáčků. Nejvyšším bodem trasy je ale 333metrová Vysoká skála, kde rozhledna stávala dříve. Až k začátku stezky se dá dojet autem, kdo nemá vlastní dopravu, může jet autobusem nebo vlakem do Heřmanova Městce, odkud jsou to asi 3 kilometry pěšky.

 

Rozhledna Barborka u Horních Raškovic

Na území Horních Raškovic, v části obce Svijany, stojí 14metrová rozhledna Barborka. Pojmenována je po svaté Barboře, patronce horníků, kteří v Raškovicích v 16. a 17. století těžili kámen. Za příznivých podmínek je odsud možné vidět Železné i Orlické hory, Krkonoše a také oblast Polabí. K rozhledně se dostanete jak pěšky, tak na kole - vedou tudy cyklistická trasa a červená turistická značka z Heřmanova Městce do Svojšic. Téměř k rozhledně se dá dojet také autem. U Barborky se nachází stánek se suvenýry, otevřený od pátku do neděle a také ve státní svátky.

 

Parkoviště Arnošta z Pardubic

Pardubice

Typ zóny: smíšená Provozní doba: Po-Pá 6-22 hod., So 7-12 hod. Sazba: 30 min. 10 Kč, 1. hodina 20 Kč, každá další hodina 40 Kč Placení: parkovací karta, parkovací automat, SMS

Web

parkoviště Pardubice v ulici 17. listopadu.

17. listopadu 2821, Pardubice , 53002

Otevírací doba - NONSTOP Pondělí - Neděle - 0.00 - 24.00 Svátky - 0.00 - 24.00 Ceník: 30 min - 10kč 1 den - 99 kč možnost dlouhodobého parkování - residenti

Web

Východočeské divadlo Pardubice

U Divadla 50, Pardubice, 53162

Východočeské divadlo hraje v Městském divadle, na Malé scéně ve dvoře a v letních měsících pak využívá možnosti hraní v amfiteátru na vyhlídce hradu Kunětická hora. Ročně připravuje okolo osmi premiér, repertoár divadla se snaží uspokojit každého diváka, proto na jevišti uvidíte pohádky, muzikály, dramata i komedie.

Web

Kunětická hora

Ráby 6, Ráby, 53352

Hrad Kunětická hora vytváří přirozenou dominantu zdejšího kraje. První skutečná zmínka o hradu v Husitské kronice Vavřince z Březové se váže k roku 1420. Hrad byl nepochybně od počátku královský a byl důležitým opěrným bodem ve východních Čechách. Dal si jej postavit na počátku husitských válek hejtman Diviš Bořek z Miletínka, ale jeho monumentalitu mu propůjčily až stavební úpravy podniknuté pány z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století. Kamenná okenní ostění a sklípková klenba v prostorách hradu jsou pozdně gotické, vstupní portál z roku 1509 je raně renesanční. Hradní věž je nejvyšším místem v okolí a nabízí nádherné pohledy od hladin polabských rybníků až do Krkonoš. V sezoně je věž pravidelně přístupná, stejně jako hradní palác, jehož prostory jsou využity k výstavním účelům. Hrad je národní kulturní památkou, nabízí dva prohlídkové okruhy s množstvím expozic a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům Pardubického kraje. V sedmdesátých letech 20. století se na Kunětické hoře natáčel kultovní televizní seriál Arabela, hrad byl sídlem čaroděje II. kategorie Rumburaka. V létě hrad ožívá jarmarky, historickými slavnostmi či divadlem. Téměř pod Kunětickou horu lze také doplout na lodi Arnošt z Pardubic, která kotví v Pardubicích u zimního stadionu. Ozdobou kunětického podhradí je i obora. Mezi její klenoty patří párek majestátních zubrů, malé jelení stádo, statní mufloni či divoká prasata.

 

Zelená brána Pardubice

Zelenobranská 76, Pardubice, 53002

Zelená brána představuje jednu z nejvýznamnějších dominant Pardubic a spolu se zámkem vévodí historickému centru města. Objekt je tvořen vstupní renesanční branou, jejíž průčelí zdobí reliéf vytvořený podle návrhu Mikoláše Alše, zpodobňující erbovní pověst pánů z Pardubic. Ve vnitřním prostoru předbraní se pravidelně konají výstavy místních umělců. Za vstupní branou se vypíná více než 60 metrů vysoká kamenná věž, která nabízí nádherný pohled na městskou památkovou rezervaci, zámek i široké okolí, včetně hradu Kunětická hora. Ve věži Zelené brány je expozice s názvem Kronika města Pardubic, která návštěvníky seznamuje s pověstmi spojenými s historií našeho města.

Web

Zámek Pardubice - Východočeské muzeum v Pardubicích

Zámek 2, Pardubice, 53002

Pardubický zámek představuje v mnoha ohledech výjimečný památkový objekt. Renesanční palác s reprezentativními sály ukryli Pernštejnové za hradbou mohutných obranných valů. Najedete tu nejstarší akt v dějinách českého výtvarného umění Fortunu Volublis (Štěstěna vrtkavá), Rytířské sály s renesančními malbami, kapli Tří králů nebo tajný kryt civilní obrany. Zámecké prohlídky se odehrávají jak v interiéru (Rytířské sály a kaple Tří králů), tak v exteriéru (např. prohlídka Od hradu k zámku – proměny pernštejnské rezidence). Předem rezervovat je nutné prohlídku krytu civilní obrany, ukrytého v zámeckých valech. Zámek je dnes sídlem Východočeského muzea a Východočeské galerie.

Web

Automatické mlýny

Mezi Mosty 436, Pardubice, 53002

Na konci Starého Města, za mostem přes Chrudimku, stojí dominantní budova Automatických mlýnů Pardubice. Zakladatelem automatického mlýnu, poháněného elektřinou z nedaleké hydroelektrárny, vybudované v roce 1910 současně s regulací Chrudimky a se železným mostem, byla rodina Winternitzů. Budovu mlýnů nechali Winternitzové postavit v roce 1910 podle projektu známého architekta Josefa Gočára. Později dále stavebně upravovaný mlýn je ukázkou uplatnění kvalitní moderní architektury u výrobního objektu.   Provoz mlýnů byl ukončen v roce 2013. O rok později byly mlýny zařazeny na seznam Národních kulturních památek České republiky. V současné době se zde koná mnoho akcí různého typu.

Web

Památník Zámeček

Průmyslová 558, Pardubice, 53003

Pietní místo se nachází v jihovýchodní části Pardubic, na území bývalé obory, která patřila k honosné Larischově vile (Zámečku). Vilu s přilehlým lesem v období protektorátu zabrala nacistická pořádková policie. Ta v oboře zřídila cvičnou střelnici u místa s písečným valem. Po rozpoutání heydrichiády byli lidé z Pardubic a okolí zatčeni gestapem a přiváděni na střelnici. Výjimkou byli lidé z Ležáků, kteří byli několik hodin drženi ve sklepních prostorách Zámečku. Písečný val se stal popravištěm. V létě roku 1942 zde zahynulo 194 lidí.​​​​​​​ V současné době je na místě popraviště žulový pomník, který byl slavnostně odhalen roku 1949. Autorem návrhu pomníku byl pardubický architekt Karel Kalvoda, člen místní jednoty Svazu bojovníků za svobodu. Roku 1978 bylo pietní území prohlášeno za národní kulturní památku. V roce 2021 byla u pomníku otevřena nová expozice, která má za cíl uchovat vzpomínky na oběti Heydrichiády na Pardubicku.

Web

Výletní loď Arnošt z Pardubic

nábřeží Václava Havla 2746 , Pardubice, 53002

Užijte si nezapomenutelný den na vodě! Loď kotví u pardubické hokejové arény a pluje do Srnojed, Brozan či Kunětic, odtud to je jen malý kousek na samotnou Kunětickou horu. V nabídce jsou i tematické plavby se středověkými řemesly, gurmánské či pirátské plavby. Na palubě lodi je také restaurace. Je zde možnost využít jak spodní uzavřenou, tak také horní palubu, která je otevřená hlavně v letní sezóně. Rezervace plavby a aktuální jízdní řád na webových stránkách lodi.

Web

IQ park IDEON

Jiráskova 1963, Pardubice, 53002

Náš park je plný interaktivních atrakcí, kde si můžete vyzkoušet jak vaše schopnosti, tak se dozvědět, jak které atrakce s nejmodernější technologií fungují. Atrakce v IQ PARKU IDEON jsou tvořeny tak, aby v dětech probouzely hravého ducha, zdravou soutěživost a zájem o fyzickou aktivitu.

Web

Letiště Pardubice

Pražská 179, Popkovice - Pardubice, 53006

Otevírací doba terminálu:Terminál není mimo plánované lety veřejně přístupný, otevírá se pro cestující a veřejnost 3 hodiny před plánovaným odletem dle aktuálního letového řádu.

 

© 2024, Domov mládeže a školní jídelna Pardubice – všechna práva vyhrazena